Voorbij de Hype - De Toekomst van Generatieve AI

19-10-2023

De ChatGPT-manie lijkt af te koelen, maar er tekent zich een nieuwe en serieuze industrie af. Drie cruciale krachten bepalen de toekomst van generatieve AI.

Kracht 1: Rekenkracht voorbij de Exponenten

De eerste kracht is rekenkracht, waarvan de kosten modelbouwers dwingen om efficiënter te worden. De exorbitante kosten van krachtigere modellen hebben OpenAI bijvoorbeeld ertoe aangezet om momenteel niet te investeren in gpt-5, maar in plaats daarvan te werken aan de efficiëntere gpt-4.5. Dit opent de deur voor concurrenten zoals Google, die met Gemini, een krachtig model in de maak, terrein kunnen winnen.

Kracht 2: De Data-race - Jacht op de Nieuwe Grondstoffen

Hoge rekenkosten stimuleren ook de ontwikkeling van kleinere modellen, gespecialiseerd in specifieke taken. Replit, een startup, heeft bijvoorbeeld een model getraind om ontwikkelaars te helpen bij het schrijven van programma's. Bovendien maken open-source modellen het gemakkelijker voor bedrijven en individuen om met generatieve AI aan de slag te gaan.

Kracht 3: Het Belang van Kapitaal in de Wereld van AI

De derde cruciale factor is geld. Veel modelbouwers richten zich op betalende bedrijven in plaats van op het grote publiek. OpenAI heeft hierin een actieve rol gespeeld en biedt op maat gemaakte tools aan bedrijven zoals Morgan Stanley en Salesforce. Abu Dhabi plant zelfs een bedrijf op te richten om toepassingen van Falcon, hun open-source AI-model, te commercialiseren. Een andere benadering is om softwareontwikkelaars aan te spreken, in de hoop dat zij een gemeenschap van programmeurs opbouwen.

Wie zal als overwinnaar uit deze ontwikkelingen naar voren komen? Bedrijven zoals OpenAI, met hun enorme gebruikersaantallen, en Google, met diepe zakken, hebben een vroege voorsprong. Toch blijven rekenkracht en data beperkingen, en er is ruimte voor slimme oplossingen. De modelbouwer die slimme en innovatieve methoden hanteert om data te genereren en klanten te overtuigen, kan weleens de leiding nemen.

(Gebaseerd op het artikel in The Economist: "ChatGPT mania may be cooling, but a serious new industry is taking shape"van 21 september 2023)